Alternatief voor sparen: crowdfunding

Rob De Negro
Door Rob de Negro

Zoek je een alternatief voor sparen? Begrijpelijk want de spaarrente is laag. Crowdfunding is een mooi alternatief, maar wat zijn de risico's en de kosten?

Crowdfunding als alternatief voor sparen

Is crowdfunding een goed alternatief voor sparen? De beloofde rendementen zijn in ieder geval hoger dan de rente op je spaarrekening. Er zijn verschillende vormen van crowdfunding met verschillende rendementen en risico's. Je kan bijvoorbeeld bijdragen aan de ontwikkeling van een nieuw product. Je kunt geld lenen aan bedrijven. Of je investeert in hypotheken. Bij hypotheken heb je twee vormen: hypotheken voor huizen die verhuurd worden of hypotheken voor eigen bewoning. Bij Jungo investeer je in hypotheken voor eigen bewoning.

Welk soort crowdfunding voor jou een goed alternatief is voor sparen hangt af van de risico's die je wil lopen. Bij crowdfunding heb je namelijk geen deposito garantie stelsel. Een vuistregel is dat hoe hoger het beloofde rendement, hoe hoger het risico dat je een deel van je inleg verliest.

Het 1-op-1 risico beperken

Crowdfunding kent een 1-op-1 risico. Stel dat je investeert in een lening voor een bedrijf en dat bedrijf gaat failliet, dan raak je de hele of een deel van je investering kwijt. Je beperkt dit risico enigszins door te spreiden over meerdere crowdfunding campagnes.

Om het risico nog verder te beperken heeft Jungo de investeringsbeschermer gemaakt. Een deel van de rente die huizenkopers betalen, gaat in deze reservepot. Wat gebeurt er als een huizenkoper de rente en aflossing niet betaalt? Als er voldoende geld in de investeringsbeschermer zit, dan krijgt de investeerder in dat geval betaald uit de Jungo investeringsbeschermer.

Daarnaast beperkt Jungo het risico doordat het huis onderpand is van de lening. In het uiterste geval dat een huizenkoper de hypotheek echt niet meer kan betalen, dan gaat Jungo over tot gedwongen verkoop van de woning. Gelukkig komt het in Nederland relatief weinig voor dat een hypotheek niet meer betaald wordt. Bij hypotheken voor eigen bewoning wordt goed gekeken naar het inkomen van de klant en wordt de waarde van de woning gecontroleerd. Het percentage hypotheken met gedwongen verkoop is hierdoor in Nederland relatief laag:

Zijn er verborgen kosten?

Let er op dat veel crowdfunding platformen een bruto rendement tonen. Wat is een bruto rendement? Dat is het rendement zonder rekening te houden met de kosten die sommige platformen rekenen. Die kosten kunnen zo 1% zijn van dat bruto rendement.

Crowdfunding is leuk

Crowdfunding levert een hoger rendement maar is vooral ook erg leuk. Zolang je een klein deel van je vrije vermogen investeert in crowdfunding en zorgt voor een goede spreiding is het risico te overzien. Je krijgt op die manier een leuk rendement. En het is leuk, want je helpt iemand bijvoorbeeld aan een goedkopere hypotheek.

Rob De Negro
Rob de Negro