Crowdfunding en vastgoed

M A Gx Ef X 400X400 2
Door Jungo

Zowel crowdfunding als vastgoed is een hot topic. In Nederland zien we crowdfunding in alle soorten en maten voorbij komen - van persoonlijke projecten tot aan investeringen in nieuwe ondernemingen. De vastgoedmarkt is traditioneel een interessante plek voor investeerders door de balans tussen risico en rendement. Hoe komen die twee samen?

Dat de huizenmarkt de afgelopen tijd een groei doormaakt mag geen geheim genoemd worden. Stijgende huizenprijzen, veel zoekende huizenkopers én lage hypotheekrentes zijn onder andere verantwoordelijk voor de levendige markt. Maar ook beleggers hebben daar een aandeel in.

Beleggen in de huizenmarkt en het rendement

Een recent onderzoek illustreert de populariteit van beleggen in de huizenmarkt. In 2017 waren particuliere beleggers goed voor 21% van het aantal woning aankopen in de vier grote steden. Dat is een opvallend sterke stijging, stelt De Nederlandsche Bank in de resultaten van dat onderzoek - aangezien het jaar ervoor nog een op de acht (oftewel nog geen 13%) verkochte huizen in handen van particuliere beleggers viel.

In de data van onderzoeksbureau Colliers zien we dat er qua rendement gemiddeld zo’n 3,5% wordt gemaakt. Uitschieters zijn vooral te vinden buiten de grote steden, omdat daar de prijzen voor woningen relatief lager liggen, terwijl de huurprijzen weer relatief hoog zijn. Maar daarvoor moet je dan wel flink investeren; een paar ton om vastgoed aan te kopen heb je zo nodig.

Een alternatief met investeren via crowdfunding

Voor wie die investeringen niet kan (of wil) doen brengt Jungo vastgoed en crowdfunding investeren samen. Zo kan er toch worden geïnvesteerd in de huizenmarkt maar zonder zelf vastgoed aan te kopen. Hoe dat werkt?

We hebben een crowdfunding hypotheek gelanceerd in partnership met Aegon. Daarmee is het mogelijk om maximaal 20% van het totale hypotheekbedrag via een crowdfunding campagne op te halen.

Voor huizenkopers betekent dat een behoorlijk voordeel op de totale kosten van de hypotheek. Terwijl het voor investeerders een mogelijkheid biedt om te investeren in de aankoop van een woning, zonder dat daarvoor de gehele woning hoeft te worden aangekocht.

Investeren via Jungo kan vanaf €250 en tot een maximum van €80.000 waarbij de rente en aflossing in 8 jaar wordt terugbetaald. Die rente, oftewel het rendement, staat op dit moment op 2,8%. Daarmee dus iets lager dan het rendement op een vastgoedbelegging in een grote stad. Maar aanmerkelijk hoger dan de spaarrente, die op het moment van schrijven rond de 0,30% staat. En zonder de grote investering in de aankoop van een woning en het risico van dien. Zo komt vastgoed en crowdfunding dus (eindelijk) samen.

M A Gx Ef X 400X400 2
Jungo