Crowdfunding investeren voor beginners

M A Gx Ef X 400X400 2
Door Jungo

Veel Nederlanders zien hun spaargeld niet echt groeien. De lage rentes op spaarrekeningen drijven veel mensen naar alternatieven als investeren en beleggen. Daarbij is het belangrijk om een balans te vinden tussen risico en rendement. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van investeren via crowdfunding? Hieronder lees je de belangrijkste dingen daarover.

Investeren via crowdfunding stevig in opkomst

Allereerst: crowdfunding investeringen zijn een vorm van beleggingen. Dat brengt risico met zich mee. Maar tegenover dat hogere risico in vergelijking met een spaarrekening staat ook een mogelijk rendement.

Het investeren via crowdfunding wint snel aan populariteit (hier de cijfers van 2017, met een 31% groei) onder zowel professionele als beginnende beleggers. Dat heeft te maken met het feit dat het een makkelijke manier is om te beginnen met investeren, zonder dat daarvoor ingewikkelde handelsplatformen nodig zijn. De groei van verschillende sites die investeringen via crowdfunding mogelijk maken laten deze populariteit ook zien.

Het is goed om te weten dat er ook binnen crowdfunding investeren verschillende risico’s zijn. Zo kun je investeren in Nederlandse hypotheken, zoals bij ons, maar kun je via andere platformen ook investeren in startende ondernemingen, in ons land maar bijvoorbeeld ook in Afrika. Een hoger beloofd rendement is vaak een indicatie dat ook het risico wellicht hoger is. In dat geval moet je daar dus goed op letten.

Lees je goed in (en neem je tijd)

De toename in populariteit heeft ook voor een nadeel gezorgd. De beschikbare investeringen zijn vaak niet voldoende om aan de grote vraag te voldoen. Wil je een investering doen, dan moet je soms sneller beslissen dan je eigenlijk zou willen. Daarmee loop je dus ook een hoger risico dan je eigenlijk zou willen.

Het is enorm belangrijk om je goed in te lezen in iedere investering die je overweegt te doen. Crowdfunding investeringen, maar ook bij iedere andere belegging.

Achtenveertig uur voordat een campagne ‘open’ gaat voor investeringen kun je al alle informatie inzien. Zo heb je twee dagen de tijd om je in te lezen in de mogelijkheden, de risico’s, het rendement en alles dat je verder nog zou moeten weten.

Spreiden is belangrijk

Als je een professionele belegger zou vragen naar zijn of haar nummer 1 tip voor beginners, dan zal dat deze zijn. Blijf altijd je beleggingen spreiden. Ook bij crowdfunding investeren is dat erg verstandig. Zo spreid je het risico ook. Mocht er onverhoopt iets misgaan met een investering, dan ‘vangen’ je andere investeringen dat weer op. Zo ben je niet ineens al je geïnvesteerde geld kwijt.

..en investeren met geld dat je kunt missen

Ondanks dat je met spreiden en het zorgvuldig uitkiezen van crowdfunding investeringen je risico kunt beperken, loop je toch een risico om je inleg kwijt te raken. Daarom is het belangrijk om alleen te investeren met geld dat je eventueel kunt missen. Bedenk eens hoe het zou zijn als je het geïnvesteerde bedrag kwijt zou raken, en wat dat voor jou zou betekenen.

Kies voor crowdfunding investeringen die getoetst zijn

Bij Jungo juichen we de groei van crowdfunding toe. Het is een mooi principe, waarbij je elkaar kunt helpen en een win-win situatie kunt creëren. Maar het wel belangrijk om de investeerder goed te beschermen. Zorg dus dat je investeringen doet in crowdfunding campagnes die goed getoetst en/of gecontroleerd zijn.

Hoe wij dat doen? Voordat we een hypotheek verstrekken aan huizenkopers, moeten zij voldoen aan de (strenge) eisen zoals dat ook bij een bank gebeurt. Het is dus niet zo dat mensen die worden afgewezen bij een bank, wel een hypotheek krijgen bij Jungo. Ook een hogere hypotheek is niet mogelijk. Het risico van niet betalen door kopers is dus vergelijkbaar met andere hypotheekverstrekkers.

M A Gx Ef X 400X400 2
Jungo