Een uniek vangnet

Gerard Smaller
Door Gerard Looijen

Crowdfunding wordt steeds populairder. Voor steeds meer consumenten is het een interessante aanvulling op sparen en beleggen. Maar er is ook een keerzijde: Als je niet genoeg spreidt, komen er bij investeren via crowdfunding, net als bij iedere andere belegging, risico’s kijken. Daarom bedacht Jungo voor haar hypotheekinvesteerders de investeringsbeschermer.

Crowdfunding of peer-to-peer financiering wordt alsmaar populairder. Met name de lage rente op spaarrekeningen zorgt ervoor dat consumenten op zoek zijn naar alternatieven die meer rendement geven bij een acceptabel risico.Maar puur rendement is niet het enige dat telt. Crowdfunding is ook nog eens persoonlijk en daardoor leuk! In plaats dat je geld op een spaarrekening staat en je bank er rendement op maakt door kredieten uit te zetten, weet je waar je in belegt. Je voelt je verbonden met het bedrijf of de persoon. Misschien voel je je zelfs een beetje mede-eigenaar.

Er zit wel een keerzijde aan dat persoonlijke karakter. Je investeert namelijk in een specifiek bedrijf of in een specifiek persoon. Als die persoon of dat bedrijf in zwaar weer komt, heb je daar als investeerder direct last van. Dit kan grote invloed hebben op het netto rendement van je investering.

Hoe goed je je ook probeert te verdiepen in het bedrijf of de persoon achter de crowdfunding campagne, het is heel moeilijk te voorspellen wie wel en wie niet in betalingsproblemen komt. In die zin neem je echt een risico dat groter is dan dat je je geld op de bank zet. Als investeerder moet je ervan uitgaan dat het mis kan gaan, maar je weet niet wanneer en op welk project.

Wat kun je daaraan doen? Het belangrijkste antwoord is: spreiden! Dat geldt natuurlijk voor elke belegging. Wanneer je voldoende spreidt, weet je dat een verlies op één investering gecompenseerd kan worden door het rendement op de andere investeringen.

Jungo, het platform waarop je kunt investeren in individuele Nederlandse woninghypotheken, voegt daar nog iets aan toe: De Investeringsbeschermer. Van elke investering die over het platform loopt wordt een klein deel gereserveerd. Wanneer een maandtermijn op de hypotheek niet betaald wordt, of wanneer de verkoopopbrengst van een woning te laag is om de crowd af te lossen, dan wordt die betaling alsnog gedaan uit de reservering.

Let op: Dat is dus geen garantie, maar wel een mooi vangnet voor als het even tegenzit. Een mooie manier om het risico nog eens extra te spreiden! Eigenlijk crowdfunding 2.0.

Ingewikkeld? Valt wel mee. In deze video legt Jungo het nog eens uit. Wil je alle ins en outs van de investeringsbeschermer weten? Kijk dan in het informatiememorandum vanaf pagina 27.

Gerard Smaller
Gerard Looijen
Gerard Looijen is directeur bij Jungo. Hij heeft meer dan 25 jaar ervaring in de financiële sector en schrijft op persoonlijke titel over zaken die hem opvallen in de markt.