Met elkaar investeren in uw hypotheek?

Menno Smaller
Door Menno Luiten

Crowdfunding betekent letterlijk: “menigte financiering”. Dit is een alternatieve financieringswijze waarbij vele investeerders (veelal particulieren) als ‘crowd’ een project financieren. ‘Crowfunding’ wordt vaak ingezet om zoveel mogelijk geld op te halen voor een (goed) doel, project of campagne. Maar wist u dat crowdfunding ook kan worden ingezet bij de financiering van uw eigen woning?

Theo Peppink, directeur en eigenaar van Lancyr Adviesgroep Rijswijk, introduceerde onlangs succesvol een hypotheek op basis van crowdfunding in de regio Haaglanden. Deze hypotheek is tot stand gekomen via de organisatie Jungo. Jungo is een bedrijf dat crowdfinanciering mogelijk maakt. Dit bedrijf verbindt particuliere investeerders met hypotheekklanten, waarbij Aegon als investeerder 80% van iedere hypotheek voor haar rekening neemt en particuliere investeerders de resterende 20%. Aegon neemt daarbij overigens het deel voor haar rekening dat particuliere investeerders eventueel niet doen, waardoor deze hypotheek altijd gegarandeerd is. Bij een geslaagde crowdfund-campagne ziet de huizenkoper de geoffreerde rente met 0,20% dalen.

"Voor onze klant moest door Jungo € 31.000 worden opgehaald bij particuliere investeerders. Dat was al binnen 4,5 uur gerealiseerd en wij konden onze klanten meteen vertellen dat hun toch al scherpe rente nog eens met 0,20% daalde", aldus Theo Peppink. "Wij vinden het belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op ons vakgebied en dit ook voor onze klanten in te zetten. Dat is de reden dat we sinds kort ook crowdfund-hypotheken van Jungo aan onze klanten aanbieden als dat bij hen past. De doelgroep voor een dergelijke crowdfund-hypotheek zit voornamelijk bij starters of doorstromers waar de aflossingsvrije hypotheekvorm onvoldoende mogelijkheden biedt, met in de meeste gevallen een prijsklasse vanaf € 300.000. Het advies en het aanvragen van de hypotheek gaat verder precies hetzelfde zoals bij andere hypotheekaanbieders. Niet alleen degene die de hypotheek aanvraagt profiteert van de voordelen. Ook de “crowd” die in de woning van de huizenkoper investeert profiteert mee. Altijd een “WIN-WIN” situatie dus.”

Menno Smaller
Menno Luiten