Online hypotheek

M A Gx Ef X 400X400 2
Door Jungo

De wereld van hypotheken is in rap tempo aan het veranderen. De komst van nieuwe producten maar ook de veranderende behoefte van klanten zorgen daarvoor. Met onze crowdfunding hypotheek proberen we de markt ook (ten goede) te veranderen. En ondanks dat je veel online bij ons kunt doen, verloopt het afsluiten via onze onafhankelijke adviseurs. Maar er zijn ook platformen waarbij je zelf je hypotheek regelt. Wat zijn nu precies de voor- en nadelen van een online hypotheek afsluiten?

Hypotheken zijn best complex

Het afsluiten van een hypotheek is niet makkelijk. Dat komt omdat hypotheken best complexe producten zijn. Het geven van een simpel advies is dus eigenlijk erg lastig. Die taak neemt een adviseur op zich; door op basis van jouw persoonlijke situatie, mogelijkheden en behoefte een passend advies te geven.

Een online hypotheek betekent in veel gevallen ook jezelf ‘adviseren’. Over hoe je situatie nu is en hoe deze er wellicht in de toekomst uitziet. Over of je in het begin hogere lasten kunt dragen om de schuldenlast sneller te verlagen, of dat je dat juist niet wilt doen. Over de looptijd en de verschillen in voorwaarden tussen aanbieders. Zomaar wat dingen waar je tegenaan loopt en dat moet je dus niet onderschatten.

De kosten die je kunt besparen

Een hypotheek afsluiten brengt kosten met zich mee, of je het nu zelf doet als online hypotheek of via een adviseur. Maar uiteraard verschillen de kosten. Via een adviseur moet je denken aan een bedrag dat tussen de €1.500 en €3.000 ligt, zo stelt Vereniging Eigen Huis. Werkt de adviseur met een uurtarief, maak dan duidelijke afspraken en leg deze schriftelijk vast. Het uurtarief van een adviseur varieert tussen de € 80 en € 175.

Overigens zijn de kosten van het advies zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting voor zover ze te maken hebben met de hypotheek zelf.

Een online hypotheek afsluiten is meestal een stuk voordeliger dan het bedrag hierboven. Zo zijn er platformen met een vaste prijs die onder de €1.000 ligt. Dit komt uiteraard doordat je het advies niet inkoopt. Zo kun je dus kosten besparen, maar zoals in het vorige hoofdstuk al beschreven zorgt dat wel voor veel extra werk en verantwoordelijkheid.

Sneller geregeld?

Een online hypotheek afsluiten kun je zelf doen, en dus bepaal je ook zelf waar en wanneer je dat doet. Geen afspraken maken maar gewoon meteen aan de slag. Dat zorgt ervoor dat je met een online hypotheek afsluiten alles sneller kunt regelen. Maar dan moet je wel goed voorbereid zijn. Want het kiezen van de juiste hypotheekvorm en -aanbieder is niet zo even gedaan.

Daarnaast kan het zijn dat tijdens het proces vragen komen van de aanbieder in kwestie. In dat geval heeft een adviseur vaak een streepje voor; die heeft dagelijks contact binnen banken en met andere aanbieders, en zal dus snel kunnen schakelen.

Leuk om zelf alles te regelen

Ondanks dat een hypotheek niet het meest sexy onderwerp is, kan het wel heel leuk zijn om hem helemaal zelf uit te dokteren en af te sluiten. Op die manier kun je de hypotheek beter begrijpen; zowel hoe deze is opgebouwd als ook de rechten en plichten die erbij horen. Een online hypotheek afsluiten kan dus leerzaam zijn.

Wanneer je echter geen enkele affiniteit hebt met financiële zaken zal het waarschijnlijk een uitdaging zijn, en zal je het minder snel leuk vinden. In dat geval is het werken met een adviseur logischer, en waarschijnlijk ook verstandiger.

Het aanbod kan (sterk) verschillen

Niet iedere hypotheek is via iedere adviseur te verkrijgen, maar in de meeste gevallen zorgen zij voor een compleet aanbod om alle opties te kunnen bieden. Bij een online hypotheek afsluiten is dat aanbod soms beperkter. Let daar dus goed op.

Het kan in dat geval zo zijn dat voordelige opties niet beschikbaar zijn, waardoor je denkt goedkoper uit te zijn door zelf alles te regelen - maar dat in de praktijk dus niet bent.

Conclusie?

Het is niet makkelijk te zeggen wat voor jou de beste optie is. Het kiezen voor een adviseur kan hogere kosten met zich meebrengen, maar wanneer deze een goed advies geeft kan dit op termijn weer zorgen voor extra voordeel. In dat geval heb je ook geen zorgen over de complexiteit van hypotheken. Maar voor wie het leuk vindt om te doen en voldoende kennis in huis heeft kan zelf een online hypotheek afsluiten ook een prima optie zijn.

M A Gx Ef X 400X400 2
Jungo